Clean to Anywhere (c2a)
De bouw van een VOC Fluytschip
We gaan iets knots geks doen. We gaan een VOC Fluitschip bouwen geheel op de 17de eeuwse bouwwijze niet uit eiken maar van afvalplastic. Om de wereldzee te bevaren voor handel, net als in de gouden eeuw. We gaan een nieuwe gouden eeuw ontketenen. Velen zullen ons wellicht niet serieus nemen of denken dat we met de bouw van dit opmerkelijke schip niet veel zullen bereiken. Wacht maar tot het te water gaat.
Van Antarctica naar Hoorn
De poolreizigers Edwin en Liesbeth ter Velde zijn na een bijzonder avontuurlijke expeditie op de zuidpool (www.Clean2A.nl) neergestreken in Hoorn. Na eerder een terreinwagen gemaakt te hebben geprint uit afvalplastic, aangedreven door zonne-energie, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging. De bouw van het Hoornse VOC fluitschip.
Een wereld zonder afvalplastic
Het doel van het project is ’iedereen laten ontdekken; weggooien is zonde!‘ Afval bestaat niet. Er is toch geen molecuul in het materiaal veranderd? Afval is grondstof. Het is niet waardeloos, maar waardevol. En dat is wat het koppel steeds weer laat zien in hun uitdagende projecten.
Begin klein, start vandaag
De bouw van het schip zal 5 tot 10 jaar in beslag nemen en brengt een aantal technologische en nog niet eerder opgeloste uitdagingen met zich mee. Dat maakt dat dit project een gedurfd avontuur is. Net als in de Gouden Eeuw, waarbij de Hoornse reder Pieter Jansz. Liorne (1561-1620) indertijd werd uitgelachen om het ontwerp dat hij had gemaakt voor het eerste fluitschip. Maar eenmaal gebouwd bleek het schip een groot succes te zijn. Wat Edwin en Liesbeth gaan doen is ook niet normaal. Toch zetten ze door, omdat met de bouw van dit schip oplossingen worden gevonden voor een schonere en duurzamere stad. Hopelijk wordt dit schip dus ook een groot succes. Maar ze beginnen klein, met een zeventiende-eeuws werkbootje van een meter of zes. En met dat scheepje willen ze meevaren in de parade van Sail Amsterdam; Het kleinste scheepje met de grootste impact!
Stadsjutters
met een duurzame boodschap aan de wereld
Een van de meest opmerkelijke bijdrage is die van de stadjutter. De stadjutter is een persoon die afvalplastic redt van de ondergang. Zij verzamelen, wassen, sorteren en knippen de materialen die daardoor transformeren in waardevolle grondstoffen. En dat is waar de ‘magic’ begint, want tijdens dat proces transformeert er ook iets in je brein; ervaar het zelf maar eens!
Monster Aan!
Iedereen mag mee doen. Jong, oud, multinational, vrijwilligers, afstand tot de arbeidsmarkt, iedereen is welkom en kan zijn/haar bijdrage leveren.
- Stadsjutten; het verzamelen van afvalplastic
- Meebouwen aan de locatie en werkplaatsen
- Meedenken over de ontwikkeling van sterke planken en balken gerecycled uit laagwaardig afvalplastic
- Inbrengen van je kennis over historische schepen
- Meebouwen aan de schepen
- Maken en uitvoeren van educatie programma’s
- … en nog eindeloos veel meer.
Haven Marina Kaap Hoorn
Schelphoek (tegenover De Baai)
1621 MK Hoorn
T: +31628200754
E: edwin@clean2antarctica.nl
Liesbeth & Edwin ter Velde